ایرانیان جهان

آخرين مطالب

چرا پاکستان و طالبان به هم زدند؟ | چاقو دسته خودش را برید؟ افغانستان

چرا پاکستان و طالبان به هم زدند؟ | چاقو دسته خودش را برید؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - همشهری آنلاین - گروه سیاسی: هنگامی که طالبان در آگوست 2021 قدرت را در کابل به دست گرفتند، شیخ رشید احمد وزیر کشور پاکستان یک کنفرانس خبری پیروزمندانه در گذرگاه تورخم با افغانستان برگزار کرد.
او مدعی شد که صعود سریع طالبان به قدرت «یک بلوک جدید» ایجاد خواهد کرد و منطقه به اهمیت جهانی زیادی خواهد رسید.
عمران خان نخست‌وزیر وقت پاکستان، بازگشت طالبان به قدرت را برابر «شکستن قید بندگی» دانست.
به‌مدت نزدیک به 20 سال، طالبان در افغانستان یک شورش پیچیده و مستمر را دنبال کرد که در یک مقطع با ائتلاف بیش از 40 کشور به رهبری ایالات متحده در افغانستان روبه‌رو شد.
در آن دوره، رهبران و مبارزان طالبان پناهگاه‌هایی در داخل پاکستان در سراسر مناطق هم‌مرز با افغانستان پیدا کردند.
رهبران طالبان همچنین در شهرهای بزرگ پاکستان مانند کویته، پیشاور و بعدا کراچی حضور داشتند و با آنها ارتباط برقرار کردند.
بسیاری از رهبران طالبان و بسیاری از مبارزان آنها فارغ التحصیل مدارس دینی اسلامی پاکستان از جمله دارالعلوم حقانیه هستند، جایی که بنا به گزارش‌ها ملا محمد عمر، بنیانگذار جنبش طالبان در آنجا تحصیل کرده است.
در پاکستان، طالبان اکوسیستمی پیدا کردند که روابط ارگانیک آنها را در همه طیف‌های جامعه پاکستان تقویت می‌کرد و این گروه را قادر ساخت تا دوباره سازماندهی کنند و شورش مرگباری را کلید بزنند که از حدود سال 2003 آغاز شد. بدون حمایت و پناهگاه پاکستان، قیام موفقیت‌آمیز طالبان بسیار بعید بود.
با توجه به این سابقه، چه چیزی بدتر شدن روابط دوجانبه اخیر را توضیح می‌دهد؟ ارتش پاکستان در این هفته حملات هوایی در داخل افغانستان انجام داد. آیا این حملات را به‌عنوان تنها شاهد اخیر تنش بین اسلام‌آباد و طالبان در نظر گرفت؟
عوامل تاریخی و جاری افغانستان تاریخ پیچیده‌ای با پاکستان دارد. در حالی که پاکستان از طالبان در کابل به عنوان یک متحد طبیعی استقبال کرد و از الفاظ ملی‌گرایانه برای جلب حمایت گسترده‌تر جامعه افغانستان استفاده کرد، دولت طالبان نشان می‌دهد که کمتر از آنچه پاکستان امیدوار بود، با پاکستان همکاری می‌کند. رهبران طالبان مشتاقند از یک گروه مبارز به یک دولت تبدیل شوند و روابط خارجی فراتر از اتکای شدید به پاکستان ایجاد کنند.
مرز دیورند، مرز دوران استعمار که مناطق و جوامع را بین افغانستان و پاکستان کنونی تقسیم می‌کند، پس از تاسیس پاکستان در سال 1947، هرگز به‌طور رسمی از سوی هیچ یک از دولت‌های افغانستان به رسمیت شناخته نشد. خط دیورند به‌عنوان مرز بین‌المللی بین 2 کشور شناخته شده است و پاکستان تقریبا به طور کامل آن را حصارکشی کرده است. با این حال، در افغانستان، خط دیورند به یک موضوع احساسی تبدیل شده است، زیرا پشتون‌ها را در دو طرف مرز تقسیم می‌کند.
دولت طالبان در دهه 1990 خط دیورند را تایید نکرد و رژیم کنونی طالبان از اسلاف خود پیروی می‌کند. در پاکستان، این موضوع به عنوان یک مزاحمت و چالشی برای دکترین «عمق استراتژیک» پاکستان در افغانستان تلقی می‌شود.
با موفقیت طالبان در افغانستان، ظاهرا فضای شورش مسلحانه به پاکستان منتقل شده است. از سال 2022 حملات معارضان به نیروهای امنیتی و پلیس پاکستان - به ویژه در استان‌های خیبر پختونخوا و بلوچستان افزایش قابل توجهی داشته است.
گروه موسوم به «تحریک طالبان پاکستان» که طالبان پاکستان هم نامیده می‌شود، مسئولیت بیشتر این حملات را برعهده گرفته است. «تحریک طالبان پاکستان» و «طالبان افغانستان» برای سالها روابط همزیستی ایجاد کرده‌اند و اغلب در وزیرستان و سایر مناطق پاکستان که هم‌مرز افغانستان است، پناهگاه‌ها، تاکتیک‌ها و منابع مشترک دارند.
براساس گزارش الجزیره، پاکستان پس از سال 2001 برای تضعیف هرگونه حس ملی‌گرایی پشتون‌ها، با طالبان افغانستان به‌عنوان دوست رفتار کرد و امیدوار بود که از نفوذ خود بر طالبان در تحولات داخل افغانستان و در روابط با ایالات متحده استفاده کند.
در سال 2011، مایکل مولن، فرمانده وقت ارتش ایالات متحده گفت که شبکه حقانی - یکی از اجزای کلیدی طالبان افغانستان - «بازوی واقعی» سازمان اطلاعات نظامی پاکستان موسوم به آی‌اس‌آی (ISI) است.
تحلیلگران پیش‌بینی کردند، همانطور که بیم آن می‌رفت، حمایت پاکستان از طالبان برای به دست گرفتن قدرت در افغانستان منجر به «پیروزی پیریک» (پیروزی شکست‌آمیز) خواهد شد که در ازای آن گروه‌های جنگجوی پاکستانی و دیگر بازیگران غیردولتی خشونت‌آمیز پیروز واقعی خواهند بود و در نتیجه احساس شجاعت می‌کنند.
اهمیت و پیامدهای تنش بعید است که طالبان هرگونه درخواست پاکستان برای اقدام علیه رهبران «تحریک طالبان پاکستان» در مناطق مرزی افغانستان با پاکستان را بپذیرد.
مهم این است که چنین اقدامی نقطه تعادل طالبان با «تحریک طالبان پاکستان» را مختل می‌کند و فضایی برای گروه‌های افراطی دیگر مانند استان خراسان (ISKP) باز می‌کند.
رهبران طالبان همان منطقی را به کار می‌برند که پاکستان برای نزدیک به 2 دهه از آن استفاده می‌کرد و خواسته‌های دولت سابق افغانستان و ایالات متحده برای محدود کردن فعالیت‌های طالبان در داخل سرزمین‌های خود را رد می‌کرد. مانند پاکستان در آن زمان، طالبان اکنون استدلال می‌کند که «تحریک طالبان پاکستان» یک مسئله داخلی پاکستان است و اسلام‌آباد باید مشکلات خود را در داخل کشور حل کند.
یک پیش‌بینی ارتش پاکستان به احتمال زیاد به بمباران خاک افغانستان بدون عواقب ادامه می‌دهد و تنها با محکومیت جزیی بین‌المللی مواجه خواهد شد.
متاسفانه یک اولویت فوری بین‌المللی وجود دارد. اسرائیل با ادعای تهدیدات امنیتی، حملات هوایی برون مرزی انجام می‌دهد. علاوه‌براین، ارتش پاکستان به‌عنوان نگهبان طولانی‌مدت امنیت در این کشور، تحت فشار شدیدی برای نشان دادن اقدام ملموس در مقابله با تعرض و حفاظت از زیرساخت‌های کشور، از جمله پروژه‌های اقتصادی سرمایه‌گذاری شده توسط چین در بلوچستان، قرار دارد. حمله به خاک افغانستان اجازه می‌دهد تا پیام‌های سیاسی به مردم پاکستان بر روی یک «دشمن» فعال خارجی متمرکز شود. همچنین دولت را از درگیر شدن با تقاضاهای فزاینده داخلی برای توانمندسازی سیاسی و اجتماعی-اقتصادی، به ویژه از سوی پشتون‌های پاکستان، مصون می‌دارد.
در همین حال، دولت طالبان در افغانستان فاقد منابع، ارتش سازمان‌یافته و هرگونه مشارکت بین‌المللی معنادار برای عقب‌راندن پاکستان است.
در مارس 2024، یکی از رهبران ارشد نظامی طالبان گفت که ایالات متحده کنترل حریم هوایی افغانستان را حفظ کرده است و حضور گاه‌به‌گاه پهپادهای آمریکایی در آسمان افغانستان را توضیح داد.
در حالی که رهبران طالبان وعده «تلافی‌جویی» داده‌اند، مشخص نیست که چگونه می‌توانند این کار را در برابر یک همسایه قدرتمند نظامی که اتفاقا حامی استراتژیک بلندمدت آنها نیز هست، انجام دهند.
پاکستان همچنین اهرم‌های نفوذ دیگری را علیه طالبان حفظ می‌کند: بیشتر تجارت به مقصد افغانستان که محصور به خشکی است، از طریق پاکستان است و پاکستان برای چندین دهه میزبان میلیون‌ها پناهنده افغان بوده است.
با این حال، اقدام نظامی پاکستان در داخل افغانستان به احساسات ضد پاکستانی در میان مردم افغانستان دامن می‌زند و باعث بیزاری بیشتر پشتون‌های پاکستانی می‌شود. همانطور که مورد افغانستان نشان می‌دهد، شورش‌ها از خشم اجتماعی، محرومیت و سرخوردگی جوانان تغذیه می‌کنند.
کد خبر 913251 برچسب‌ها پاکستان طالبان پاکستان افغانستان طالبان افغانستان

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1309845/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شیوع ویروس جدید در چین / پاندمی جدید در راه است؟

تحویل تنها 10 اتوبوس از محل قرارداد با چین

دوبرار شدن تلاش‌های چین برای تضعیف دموکراسی در تایوان

رسانه های معاند دست به افشای جزئیات فروش نفت ایران زدند

طالبان و تحریرالشام تفاوت‌های عمیق فقهی و دینی دارند

کمبود مدارک هویتی در افغانستان مانع دسترسی به خدمات است

قیمت جهانی طلا امروز شنبه 15 دی 1403

قیمت نفت امروز شنبه 15 دی 1403

مجری محبوب ترامپ سخنگوی وزارت خارجه آمریکا شد

13 ایالت آمریکا در آستانه تشکیل ذخایر بیت کوین در سال 2025

آموس هوکشتاین برای «تثبیت آتش‌بس» به بیروت سفر می‌کند

پیشنهاد قرارداد تسلیحاتی 8 میلیارد دلاری آمریکا به اسرائیل

قواعد این بازی را آمریکا تعیین نمی‌کند!

حسن همجواری با همسایگان، سیاست مسلم جمهوری اسلامی

جزئیات حمله تروریستی در نیو اورلئان آمریکا

آمریکا از روند صلح آذربایجان-ارمنستان حمایت می کند

درخواست الجولانی از آمریکا درباره اشغال خاک سوریه توسط اسرائیل

آمریکا با درخواست جولانی درباره اسرائیل موافقت می‌کند؟

احتمال فروش اژدر‌های سبک وزن آمریکایی به عربستان

سرمقاله همشهری/ حماسه حماس بعد از فرمانده سنوار

سرمقاله شرق/ ارائه خدمات درمانی‌ نه تولید درمان

تجمع گسترده یهودیان ارتدکس ضدصهیونیسم در نیویورک

تحویل فهرست اسامی 34 اسیر صهیونیست به حماس

بازرسی خانه به خانه برای پیدا کردن هواداران بشار اسد در حمص!

معاون ترامپ در بیمارستان بستری شد

عضویت سومالی در شورای امنیت بعد از 54 سال

نماز جمعه عجیب اعضای تحریرالشام در سوریه

مکاتبه وادکنندگان برنج با رئیس‌جمهور

کاهش قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار به کانال 79 هزار تومان بازگشت

یاسر جبرائیلی: اگر اراده سیاسی باشد همین الان دلار 20 هزار تومان می‌شود

راه اندازی پارک علم و فناوری دانشگاه امیرکبیر در عراق و عمان

قیمت دینار عراق 15 دی 1403

سوریه به گذرگاه صادرات نفت و گاز کشورهای حاشیه خلیج فارس و عراق تبدیل می شود

افشاگری مینو خالقی از انتصابات استاندار اصفهان و نفوذ پایداریچی‌ها

دلیل افزایش معافیت‌های مالیاتی در بودجه سال آینده چیست؟

مردم و اف‌ای‌تی‌اف

بررسی راهکار‌های افزایش مشارکت اقتصادی زنان در خراسان رضوی | شبکه‌سازی بانوان برای شتاب‌دهی اقتصاد

وضعیت نامطلوب درآمد سرانه استان گلستان؛ متوسط درآمد سالانه هر شهروند 113 میلیون تومان

تدوین طرح توسعه اقتصادی و اشتغال بیش از 800 روستا در استان اردبیل

گلستانی‌ها برای جابه جایی سوخت مجوز داشته باشند

در سال آینده کمبود برق داریم

پرداخت مالیات این گروه در سال 1404 کاهش می‌یابد

لزوم ورود جدی دولت به بازار ارز

144 مرکز نیکوکاری در خراسان‌جنوبی فعال است

ابتلای رئیس کمیسیون اروپا به ذات‌الریه شدید

دور جدید گفت‌و‌گو‌ی ایران و اروپا به زودی انجام می‌شود

شهر چین از 7 ربات انسان نما با تفکر پیشرفته برای بازی‌های جهانی 2025 رونمایی کرد

انقلاب خودروهای الکتریکی در چین

درخشش طلای جهانی در سال 2024

چین باز هم میزبان یک ویروس جدید شد؛ HMPV چیست و چه علائمی دارد؟/ ویروس جدید همان سرماخوردگی است؟